Cum functioneaza BOWTECH ?

Consultatii la domiciliu bowtech

Exista cateva teorii cu privire la felul in care actioneaza Tehnica Bowen. Una dintre acestea sugereaza ca “mişcările” Bowen stimuleaza proprioreceptorii si fibrele senzoriale de la periferia sistemului nervos. Aceasta incurajeaza organismul sa se reechilibreze si sa se reintoarca la starea naturala de sanatate.

Proprioreceptorii asigura percepţia asupra poziţiei si mişcării corpului, si se găsesc in tesutul conjunctiv, muşchi, tendoane, ligamente si fascie.

Un anumit tip de receptor si in particular nociceptorul, joaca un rol foarte important in eficienta tratamentului Bowen.

Nociceptorii sunt in mod special sensibili la stimulii agresivi, care afecteaza sau au potential de a afecta tesuturile. Aceştia se numesc uneori si receptori de durere, dar acest termen este inselator, deoarece durerea este interpretata la un nivel superior, cerebral.

Cand apare o leziune a corpului, cum ar fi o fractura a degetului de la picior, nociceptorii transmit un semnal cu o viteza de 70 – 120 m/s, de-a lungul fibrei aferente, pana la talamus, localizat in creier.

Aceasta informaţie este apoi prelucrata de cortex si ulterior transmisa inapoi, prin intermediul diferitelor fibre, !a locul traumatizat, pentru a incepe procesul de vindecare, prin contractarea muşchilor si inceperea procesului inflamator in zona.

Chiar dupa ce osul s-a vindecat, contractia in zona respectiva se menţine, cauzand astfel disfunctii ale tesuturilor inconjuratoare sau restrictii de mişcare, deoarece fascia continua sa-si păstreze forma. Cu fiecare mişcare Bowen, aceasta este angrenata si “deranjata ” pentru scurt timp, dar nu este detasata prin forţa. Cand aderenta fasciei este diminuata si tesutul conjunctiv cicatrizat se inmoaie, fascia ‘isi reduce contractia‘. Astfel, structurile musco-scheletice devin capabile sa-si mareasca capacitatea de mişcare si sa-si foloseasca tot potentialul de forţa si in plus, nervii, vasele de sânge si nodurile limfatice situate in aceste testuri relaxate, functioneaza optim.

Prin intinderea fibrelor de colagen si modificarea formei tesutului conjunctiv, prin “mişcările ” bowen de mica intensitate, nociceptorii aflaţi in fascie si tesut conjunctiv sunt stimulati sa transmita un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central la cortex. Cortexul, recunoscând aceasta informaţie, initiaza procesul ăe vindecare pentru gp aceasta etapa reparatorie.’ Se va transmite un mesaj, prin ferente, pentru Maturarea inflamatiei si relaxarea brelor musculare si a tesutului conjunctiv.

(articol preluat din revista BOWTECH)
Cu respect,

Dr. Daniel Ganea

Medic de familieEcografieConsultatii medicale la domiciliu

http://FACEBOOK.com/ConsultatiiLaDomiciliu

Tag-uri:

%d blogeri au apreciat: